lauantai 16. marraskuuta 2013

Ravintolan alustan tekeminen

Viimeisenä lattian alustan kimppuun käytiin ravintolassa. Kovasti pohdittiin, että riittäisikö vain pinnan uusiminen. Muovimatto on asennettu 90-luvun alussa ja pohja tuntui kovasti tukevalta. Kuitenkin alustaa pitää avata, jotta viemäri voidaan liittää keittiön putkiin ja vessaan.

Kylmästi vain avattiin lastulevyä lähtien nurkasta keskilattiaa kohti. Alta paljastui vanha lautalattia, johon oli tehty muutama tarkistusaukko. Alustaa oli tuettu, joten lattianiskat oli tukevasti.

Pohjalle oli pudonnut vanhat eristeenä olevat hauteet ja alusta oli aivan tukossa. Tuuletusta ei ollut juuri ollenkaan. Kivijalan tuuletusaukotkin oli laitettu tukkoon. Näinollen oli selvää, että lattia on avattava kokonaan samaan malliin kuin muutkin lattiat. Keittiön alusta oli kunnossa, mutta sekin päätettiin tyhjätä ja tehdä yhtenäinen niskoitus koko alalle.


 Imuri laitettiin käyntiin.
 Pölyistä hommaa, mutta sujuihan se hyvin.

Niskat oli osittain hyvässä kunnossa, mutta niissä näkyi myös selviä sienitaudn oireita. Kun pohjaa saatiin lisää auki, jouduttin toteamaan tämä alusta oli pahin kaikista ja välttämättömin korjata. Muutaman vuoden kuluttua sienitaudit olisivat ehkä lähteneet jylläämään ja lopputulosta voi vain arvailla.
Imuri laitettiin taas pyörimään. Tälläkin kertaa tarvittiin etukuormaajatarktori pitämään imuria ylhäällä ja toisella traktorilla tuotiin kärryt alle. Tämä on näillä näkymin viimeinen imurointi, joten laitteen voisi nyt myydä pois.                                                           
Keittiön alustan vanhat lattianiskat
Kun pehut oli pois, seuraava vaihe on alusta tyhjäyn muusta eloperäisestä aineesa. Lisäksi pohjaa syvennettiina viemällä maa-ainestakin pois, jotta alusta tuulettuu kunnolla.


 Alustan tyhjäyksen jälkeen lähdettiin rakentamaan uutta. Pilarit uusien  niskojen alle on työn alla.Seinästä paljastui lahonnutta hirttä. Tässä ulkoseinää, joka on osittain ehjää.
Tässä vain sisäpuolelle tulee lankkua lahonneen puun tilalle.

Väliseinien kohdalta uusittiin hirttä kokonaan.

Uudet niskat on paikallaan ja pohjalle on kärrätty kerros singeliä. Singelissä ei ole hienojakoista kiviainesta ollenkaan, joten se estää, että maasta kapilaarisesti nouseva kosteus ei tule alapohjaan.
Lattiassa on puhallusvillat 30 cm, jonka pitäisi hyvin riittää. Uudet laudat on odottamassa ruokasalin puolella. Keittiön puolelle tulee laatta, jonka alle laitetaan kipsilevyä 30 mm.